MEÜ Rektörü Erol Yaşar Fetöcü suçlamalarına sert tepki gösterdi

Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, sosyal medya da ve bazı gazetelerin köşe ve haberlerinde, üniversitede Fetö yapılanması iddialarına karşı çıktı. Yöneltilen tüm iddia ve suçlamalara şiddetle tepki gösterdi.

İlk Yayın: 11 Ağustos 2023 – Güncelleme: 11 Ağustos 2023 09:23

Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, bazı gazetelerin köşe ve haberlerinde, üniversitede Fetö yapılanması iddialarına ve suçlamalara şiddetle karşı çıktı. Çeşitli medya organlarında ve sosyal medya platformlarında dolaşıma sokulan paylaşımlar ile ilgili Üniversite Rektörlüğünün basın açıklamasına aynen şöyle:
“KAMUOYUNUN BİLGİSİNE
02/08/2023 tarihinde Ersin RAMOĞLU tarafından Sabah Gazetesi (Güney) köşesinde “Fetö üniversiteye girdi” başlığı ile “FETÖ’cü Ramazan Hıdıroğlu’nun kızı Duygu, Mersin Üniversitesi’nde öğretim üyesi olmuş… Nasıl oldu bu? , FETÖ’den ceza almış Tarsuslu iş insanı Ramazan Hıdıroğlu’nun kızı Duygu nasıl öğretim üyesi olabildi? Babasının, kızının öğretim üyesi olabilmesi için üniversiteye yüklü miktarda bağış yaptığı iddiaları doğru mu?” şeklinde bir köşe yazısı yazılmıştır.
Bunun akabinde 09/08/2023 tarihinde yine Ersin RAMOĞLU tarafından “FETÖ’nün tavşan adayları” başlığı ile “Paralel çete, Uluslararası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı sorularını çalmış. Çalıntı sorularla 1565 kişi denklik almış. Denklik alanların 360’ı tıp fakültelerine araştırma görevlisi yapılmış. FETÖ dikkat çekmeden üniversitelere sinsi sinsi yerleşiyor! , ÖSYM sorular çalındığı için IELTS sınavını yasakladı, buna rağmen sınavı geçerli sayan üniversiteler var! Mersin Üniversitesi bu sınavı geçerli saymış ve şaibeli adaylara doçentlik kadrosu vermiş! Örgüt mensubu Ramazan Hıdıroğlu’nun kızı Duygu, böyle doçent oldu. Kadın şimdi dört gözle profesör olmayı bekliyor. 2015’te Mersin Üniversitesi Rektörü Ahmet Çamsarı idi! “Tavşan adayları” Erol Yaşar ile birlikte o doçent yaptı. Profesör olma vakitleri gelince onları bir telaş sardı, Bu kez şaibelileri profesör yapabilmek için çareyi yönetmeliği değiştirmekte buldular, Adaylardan artık yabancı dil belgesi talep edilmiyor!” şeklinde bir köşe yazısı daha kaleme alınmıştır.

Bu köşe yazılarını alıntılayarak şehrimizde yayın yapan yerel gazetelerde de bu iddiaları haberleştirmişlerdir.
Söz konusu köşe yazılarına ve haberlere ilişkin olarak:
Haberde adı geçen öğretim üyesi Duygu HIDIROĞLU 2019 yılında Üniversitemizde Doktor Öğretim Üyesi olarak göreve başlamıştır. Alım sürecinde mevzuat gereği Mersin Valiliğimiz İl Emniyet Müdürlüğü’nden güvenlik soruşturması ve araştırması yapılmış olup, devletimizin resmi makamlarınca gerekli incelemeler neticesinde alım gerçekleştirilmiştir. Yine aynı öğretim üyemizle ilgili olarak IELTS yabancı dil sınav sonucuna göre atama yapıldığına ilişkin söylem de tam anlamıyla yalan haberdir. Nitekim öğretim üyemiz ÖSYM tarafından yapılan YÖKDİL ve YDS sınav sonuçları doğrultusunda ilgili kadrolara atanmıştır. Adı geçen öğretim üyemizin babasının üniversitemize bağış yaptığı iddiası da gerçeği yansıtmamakta olup üniversitemize söz konusu şahsın herhangi bir bağışı bulunmamaktadır. Ayrıca bazı haberlerde adı geçen Elvin Kerime (BATMAZ) SİLAHTAROĞLU ise üniversitemiz personeli dahi değildir.
Bunun dışında söz konusu köşe yazısı ve haberlerde “FETÖ’nün müdahaleleri sonucu kirlendiği” ifade edilen IELTS sınavının denkliğinin kabul edilip edilmeyeceğine ilişkin kararı üniversitemiz değil ÖSYM belirlemektedir. ÖSYM’ce IELTS sınavının denkliğinin kaldırıldığı tarihten sonra üniversitemizde yapılan atamalar için yapılan başvurularda IELTS belgesi geçerli sayılmamış ve bu şekilde bir atama gerçekleştirilmemiştir.
Benzer şekilde, Haberci Gazetesi’nde IELTS sınav sonucuna göre yapılan atamalar nedeniyle üniversitemize soruşturma açıldığı iddiasının da gerçekle uzaktan yakından alakası yoktur. Üniversitemiz yöneticileri ile ilgili yürütülen herhangi bir soruşturma bulunmamaktadır.
Üniversitemizde atamalarda yabancı dil belgesi aranmadığına ilişkin olarak ise; öncelikle şunun bilinmesi gerekir ki kanunda belirtilen asgari puan alınmadan bir akademisyenin doktora yapması ya da doçentlik unvanı alması mümkün değildir. Bunun dışında üniversitemizde 2021 yılından beri uygulanan Akademik Yükseltme ve Atanma Ölçütleri’nde Doktor Öğretim Üyesi için 60, doçent için 65 yabancı dil puanı şartı aranmaktadır. 2018 ile 2021 yılları arasında uygulanan Akademik Yükseltme ve Atanma Ölçütleri’nde ise doktor öğretim üyesi için 60, doçent için 65 yabancı dil puanı şartı aranmaktaydı. Yani bir öğretim üyesinin profesör olabilmesi için öncelikle doçent unvanını aldıktan sonra beş yıl geçmesi ve en az üç yıl doçent kadrosunda çalışması gerekmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere 65 dil puanı almamış bir öğretim üyesinin Profesör olması üniversitemizde mümkün değildir. Köşe yazısı ve haberler, bu yönüyle de tamamen safsatadan ibarettir.
Köşe yazısının içerisinde Üniversitemiz Tıp Fakültesi’ne geçerli olmayan IELTS sınav sonucuna göre Araştırma Görevlisi alındığı da iddia edilmektedir. Bu iddia bilgisizliğin zirve yaptığının bir göstergesidir. Nitekim tıp fakültelerine araştırma görevlileri, ÖSYM’ce yapılan dil sınavı ve akabinde yine ÖSYM’ce yapılan TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) sınavı sonucuna göre merkezi olarak yerleştirilir.
Tüm bu açıklamalara ek olarak öğretim üyesi alımları, Rektör ve Rektör Yardımcısı’ndan bağımsız olarak oluşturulan ön değerlendirme jürilerince incelenmekte, incelenme sonrası müracaatı kabul edilenlerin, üniversitemiz öğretim üyeleri dışından öğretim üyelerinin de bulunduğu komisyonlar tarafından atanma teklifi yapılmaktadır.
Yukarıda mevzuat hükümleri kapsamında yapılan açıklamalardan da açıkça anlaşılacağı üzere, doğru olmayan birçok ifadeyi içeren, maksatlı yapıldığına inandığımız bu köşe yazısı ve haberlerle ilgili olarak Üniversitemiz Rektörlüğünce hukuki bütün işlemlerin yapılacağının bilinmesi hususu kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Mersin Üniversitesi Rektörlüğü”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu