İlk Yayın: 15 Mart 2024 – Güncelleme: 15 Mart 2024 22:33
Mersin Üniversitesi; Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mali güvencesinde yer alan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı desteği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygulanan ve Dünya Bankası’nın da fonladığı “Türkiye’de Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesine (KABEV)” kabul edilen ilk Üniversite olan Üniversitemiz, proje ile kendi enerjisini üretecek ve yıllık 60 milyon TL tasarruf sağlayacak.
Proje kapsamında Üniversitemiz Tıp Fakültesi Hastanesi otoparkına kurulacak güneş enerjisi panelleri inşaatını gezerek medya mensuplarına bilgi veren Rektörümüz Prof. Dr. Erol Yaşar, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği yenilenebilir enerji payını yükseltme ve net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda; Mersin Üniversitesi olarak önemli adımlar atmaya devam ediyoruz. Üniversitemiz, Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi (KABEV) kapsamında hazırladığı projeyle Dünya Bankasından 400 milyon TL civarında bir finansman sağladı. Bu finansman ile Üniversitemiz Hastanesi, Tıp Fakültesi, Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesine enerji verimliliğini sağlayacak önemli yatırımlar yapılacak.” dedi.
“Proje ile Üniversitemizin Aylık Ödediği Elektrik Faturasında 5 Milyon TL, Yıllık ise 60 Milyon TL Civarında Tasarruf Sağlanacak”
Projenin temel omurgasını Tıp Fakültesi Hastanemiz, Tıp Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi otoparklarına kurulan güneş enerjisi santrallerinin oluşturduğunu belirten Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, “Bu proje ile otoparkların üstleri güneş enerjisi panelleri ile kaplanacak ve elektriğimizi güneş enerjisinden üreteceğiz. Bu şekilde yaklaşık 3 megavat gücünde elektrik üreterek Üniversitemiz hastanesi %40 civarında elektrik faturasında tasarrufa gidecek. Bu tasarruf üniversitemizin aylık ödediği elektrik faturasında 5 milyon TL, yıllık ise 60 milyon TL civarında bir azalmayı sağlayacak. Bu sadece üniversitemizin tasarruf etmesi anlamına gelmiyor. Nitekim ülkemiz enerji ithal eden bir ülkedir. Bu tasarruf miktarında enerji ithal edilmeyerek ülkemiz ekonomisine de katkı sağlanmış olacak.” ifadelerini kullandı.
“Mersin Üniversitesi Olarak Ortak Geleceğimize ve Sürdürülebilirliğin Yüzyılına Projelerimizle Katkı Sunmaya Devam Edeceğiz”
Projenin sadece güneş enerjisi santrali yapmakla sınırlı olmadığını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Erol Yaşar, “Üniversitemiz Hastanesi ve Mimarlık Fakültesinin eskimiş olan mekanik ısıtma-soğutma ve aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi de bu proje dahilinde gerçekleştirilecek. Ayrıca proje kapsamında bu sistemlerdeki yazılım programları da aktif olarak kullanılacak. Örneğin akşam kapanan bir bölümün aydınlatma, ısıtma-soğutma sistemleri otomatik olarak devre dışı bırakılarak tasarruf miktarı arttırılacaktır. Bizler için çok önemli bu projenin hastanemize, Üniversitemize, Mersinimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Projenin tamamlanmasıyla ısı yalıtımı, aydınlatma, elektrik kullanımı, havalandırma, ısıtma, soğutma, geri dönüşüm, bina otomasyonu ve su kullanımı alanında köklü tadilatlar da yapılarak önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanacak.