İlk Yayın: 6 Aralık 2024 – Güncelleme: 6 Aralık 2024 23:12
Geçmişte ‘Keçi Öldüren Kromsan’ın bugün ki son hali çevre halkın şikayeti ile gazeteciler tarafından görüntülendi.
Akdeniz’in kıyısında, Kromsan fabrikasının zehirli atık depolama alanındaki görüntüler, görenlere “İnsan sağlığı ve doğayı korumak bu kadar mı ucuz?” dedirtiyor.
Kromik asit üretiminde dünyada dördüncü sırada yer alan Kromsan fabrikası, deniz kenarındaki depolama alanında, kanserojen içeren krom atıklarını ilkel yöntemlerle saklıyor. Alanın üzeri yalnızca naylon brandalarla kapatılıp, TIR lastikleriyle ağırlık yapılarak havayla teması kesilmeye çalışılıyor.
Mersin’in Adanalıoğlu ve Kazanlı beldeleri arasında, Akdeniz kıyısında faaliyet gösteren Şişecam ve Krom fabrikasının, atıklarının depolandığı dağcıklar ve geniş alanlar üzerindeki bu yetersiz yöntem, bölge halkında büyük endişe yaratıyor. Bu duruma karşı, Mersin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi’nin ne tür yaptırımlar uyguladığı veya denetimler yaptığı merak konusu.
Geçmişten Gelen Bir Tehdit: ‘Keçi Öldüren Kromsan’
Kromsan, kuruluşunun ilk yıllarında atıklarını Gözne yolu üzerindeki (şimdiki hayvan barınağı civarında) bir alanda depoluyordu. O dönemde, sızan sudan içen keçilerin öldüğünü, dönemin Ziraat Odası Başkanı Salim Ongun gündeme getirmiş ve fabrika “Keçi Öldüren Kromsan” olarak anılmaya başlanmıştı.
Fabrikanın insanları kansere neden olduğu iddiaları ise yıllarca merhum Devrimci Doktor Yüksel Burgutoğlu tarafından Mersin kamuoyuna duyurulmuştu.
Kromik Asitin İnsan ve Çevre Üzerindeki Zararları
Uzmanlar, kromik asidin zararlarını şu şekilde sıralıyor:
Kansere yol açabilir.
Genetik hasara neden olabilir.
Doğmamış çocukta hasara veya üreme sorunlarına yol açabilir.
Uzun süreli ya da tekrarlanan maruziyet organlarda hasara neden olabilir.
Solunması öldürücü olabilir.
Cilt teması toksiktir ve ciddi yanıklara neden olabilir.
Alerjik cilt reaksiyonlarına, nefes alma zorluklarına, astım krizlerine yol açabilir.
Sucul ortamda kalıcı ve çok toksik etkiler bırakabilir.
Bu tehlikeler göz önünde bulundurulduğunda, fabrikanın atıklarını koruma yöntemi yalnızca insan sağlığı açısından değil, doğa için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Fabrika yetkilileri ve kenti yöneten kurumların sorumluları bu duruma nasıl bir çözüm üretecek bekliyoruz…