Engelsiz Yaşam Parkı İle Selim’in Sosyal Hayatı Zenginleşti

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Engelsiz Yaşam Parkı’na gelen özel gereksinimli bireylerin hayatlarına dokunmaya, gelişimlerine katkı sunmaya ve kendilerini özel hissetmelerini sağlamaya devam ediyor.

İlk Yayın: 14 Mart 2023 – Güncelleme: 14 Mart 2023 11:58

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Engelsiz Yaşam Parkı’na gelen özel gereksinimli bireylerin hayatlarına dokunmaya, gelişimlerine katkı sunmaya ve kendilerini özel hissetmelerini sağlamaya devam ediyor. Bu özel bireylerden biri de 15 yaşındaki Selim Kaya. Engelsiz Yaşam Parkı’ndan açıldığı ilk günden itibaren hizmet alan Selim, 2 yıl içerisinde büyük yol kat etti. İlk geldiğinde sessiz, içine kapanık, çekingen ve konuşma geriliği olan Selim, katıldığı etkinlikler sayesinde artık daha rahat iletişim ve etkileşim kurabiliyor.
Engelsiz Yaşam Parkı’na gelmek için her gün aynı heyecanla uyanan Selim, Engelsiz Yaşam Parkı’nı, eğitmenlerini ve arkadaşlarını çok seviyor. Sağlık İşleri Dairesi bünyesinde hizmet veren Park’ta; bocce, halk dansları, drama ve resim derslerine katılan ve katıldığı etkinlikler sayesinde konuşma becerisi gelişen Selim, artık daha girişken, sosyal hayatında daha mutlu ve iletişime açık bir genç oldu. Selim’i parka getiren ve dersler bitene kadar bekleyen babası Talip Kaya da, hem Engelsiz Yaşam Parkı’ndan hem de oğlunun gösterdiği gelişimden dolayı çok mutlu.
“Selim buraya gelmeye can atıyor”
Selim’in babası Talip Kaya, oğlunun 3 yaşından itibaren özel eğitim aldığını ifade etti. Sosyal aktiviteler sayesinde Selim’in daha mutlu olduğunu belirten Kaya, Engelsiz Yaşam Parkı açıldığı andan itibaren etkinliklere katıldıklarını söyleyerek, “Burayı çok seviyor. Burada aynı Selim gibi arkadaşlarıyla beraber çok iyi bir zaman geçiriyor. Burada bocce, seramik boyama, resim, spor gibi etkinliklerin hepsine katılıyor. Sabah ilk kalktığında zaten ‘ne zaman gideceğiz’ diye önce saati soruyor. Buraya gelmeye can atıyor. Bizim için de çok iyi. Burada hoşça vakit geçirdiği için çok mutlu” dedi.
“Burası yeşillik içinde, güvenli, temiz”
Engelsiz Yaşam Parkı’nda çalışanların ilgisinin de önemli bir etken olduğuna değinen Kaya, “Sağ olsun buradaki öğretmenler de çok yardımcı oluyor bizlere, ilgileniyorlar. Burası yeşillik içinde güvenli, temiz, çok memnunuz. Selim de memnun, biz de memnunuz. Selim’le normal parka gidemiyoruz. Orada arkadaşı yok, bir de sıkılıyor. Yani tek başına da oynamak istemiyor. Özellikle burayı tercih ediyor. Burada en büyük faktör arkadaşları. Selim birebir konuşmak istiyor, onlarla etkileşim halinde olmak istiyor” diye konuştu.
“Burası olmasaydı canı çok sıkılacaktı. Belki daha da içine kapanacaktı”
Baba Kaya, Selim’in fiziksel anlamda da önemli yol kat ettiğini ifade ederek, pandemi döneminde içine kapanan Selim’in Engelsiz Yaşam Parkı’nda yeniden sosyalleştiğini söyledi. Kaya, “Pandemi döneminde özellikle konuşma bakımından çok geri kaldı. Dışarıya çıkamıyoruz. Kimseyle görüşmüyor. Bir ara artık derdini işaretle anlatmaya başlamıştı. Konuşma geriliği yaşadı ama burası açıldıktan sonra buraya geldik. Geldiğimizden beri çok iyi ilerleme kaydetti. Bedensel olarak da her türlü aktiviteye katılıyor, elinden geldiği kadar onları yapmaya çalışıyor. Hem bedenen, hem ruhen bize çok iyi geldi. Burası olmasaydı canı çok sıkılacaktı. Belki daha da içine kapanacaktı” diye belirtti.
“Burası özel çocuklar için bir nimet”
Özel gereksinimli çocuğu olan aileler için önemli bir yer olduğunu kaydeden Kaya, “Burası güvenlik bakımından, temizlik bakımından, öğretmenlerin ilgisi bakımından böyle özel çocukların gelmesi için bir nimet. Herkes çocuğunu buraya getirsin. Burada o çocuklara dokunacak bir şeyler muhakkak yapılıyor. Her türlü etkinlik var. Selim halk oyunları ekibinde. Engelliler Haftası’nda 14-15 arkadaşıyla beraber 4 okulda gösteriye çıktılar. Özel kıyafetleriyle birlikte, çok güzel bir etkinlikte çok başarılı bir şekilde o etkinliği yerine getirdiler. Selim’le ve arkadaşlarıyla gurur duyuyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Büyükşehir Belediye çalışanlarına çok teşekkür ediyorum. Böyle bir yer imkanı verdikleri için sağ olsunlar, var olsunlar. Buraya güven içinde geliyoruz. Çocuğumuz zaten isteyerek geliyor. İlk başta önemli olan o. Herkese tavsiye ediyorum” dedi.
Engelsiz Yaşam Parkı’na severek gelen Selim Kaya, “Burada bocce, spor, halk oyunları var. Arkadaşlarımı çok seviyorum” dedi.
Demir: “Selim büyük bir yol kat etti. Arkadaşlarıyla daha güzel iletişim kurmaya başladı”
Engelsiz Yaşam Parkı Sorumlusu Betül Demir, Selim’in geldiğinde içine kapanık bir çocuk olduğunu belirterek, “Selim buraya ilk başladığında arkadaşlarıyla çok fazla uyum sağlayamayan, onların yanına yaklaşmakta tedirginlik gösteren, kimseyle çok fazla münasebette bulunmayan, bir şey söylemek konusunda hep çekingen davranan, sürekli bir kenarda sessizce oturup sesi çıkmayan bir öğrencimizdi. Aynı zamanda Selim kas rahatsızlığı da olduğu için, ayaklarındaki kasılmalardan dolayı çok fazla ayakta durma problemi de yaşayan öğrencilerimizden biriydi” dedi.
Selim’in, etkinlikler ve arkadaşlarıyla iletişimi sayesinde önemli yol kat ettiğini söyleyen Demir, “Park’a gelip gittikçe, burada yapılan etkinlikler, arkadaşlarıyla göstermiş olduğu uyum, öğretmenlerini sevmesi yani bir bütün olarak burada yapılan çalışmalarla Selim büyük bir yol kat etti. Arkadaşlarıyla daha güzel iletişim kurmaya başladı. Etkinliklere daha fazla katılmaya başladı. Öncesinde çok fazla ayakta duramıyor iken daha fazla ayakta durmaya, etkinliklerde daha uzun soluklu aktivite göstermeye başladı. Selim bizim parkımızın en uslu çocuğu. Biz onu çok seviyoruz. Kendini çok güzel ifade etme yoluna da gitmeye başladı. Tabi biz bunları gördükçe çok mutlu oluyoruz. O da çok mutlu ki sabah ders başlamadan parka geliyor, ders bittikten bir süre sonra parkı terk ediyor. Hatta mümkün olsa gitmeyecek. Tabi bugün konumuz Selim olmakla birlikte, parkımızdan yararlanan her çocuğumuz, her öğrencimiz burada çok güzel paylaşımlarda bulunuyor. Çok güzel etkinliklerde bir arada oluyoruz. Onlar mutlu olduğu sürece bizler de mutlu oluyoruz” ifadelerine yer verdi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu