Anamur’da Doktor ve sağlık çalışanlarından hak arayışı

İlk Yayın: 8 Ocak 2025 – Güncelleme: 8 Ocak 2025 19:53

Anamur’da bu gün “Hekim Birliği Sendikasına” bağlı Doktorlar ve sağlık çalışanları basın açıklaması yaptılar.
Anamur Devlet Hastanesinin önünde toplanarak basın açıklaması yapan ve özlük haklarının verilmesini isteyen doktorlara Anamur Belediye Başkanı Durmuş Deniz, Sivil Toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar destek verdiler.
Doktorlar, hemşireler ve sağlık çalışanı sendika üyeleri tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadeler yer verildi:
“Hekim Birliği Sendikası olarak, bugün tüm sağlık çalışanları, hekimler ve hemşirelerle birlikte sağlık sistemindeki ciddi sorunlara dikkat çekiyoruz. Sağlık çalışanları, yalnızca sağlık hizmeti sunmanın zorluklarıyla değil, ayni zamanda her geçen gün artan baskılar ve kayıplarla da mücadele etmektedir. Sağlık sistemi, artık yalnızca sağlık çalışanlarımın değil, hastaların da zarar gördüğü bir kriz noktasıdır. Başlıca sorunlarımız şu şekildedir:
1.Siddet: Sağlık Çalışanlarının Günlük TehdidiSağlık çalışanlarına yönelik şiddet, en büyük tehditlerden biridir. Her gün sayısız hekim, hemşire ve sağlık çalışanı, hastalarından veya hasta yakınlarından şiddet görmekte; bu durum psikolojik ve fiziksel açıdan büyük zararlara yol açmaktadır.
Hekimlere, sağlık çalışanlarına, hatta bir gebenin karnındaki bebeğe uygulanan şiddet; yalnızca sağlık çalışanlarına değil tüm topluma yapılmış büyük bir ihanettir. Sağlıkta şiddet, sahta teröre evrilmiş vaziyettedir Her gün ortalama 80 sağlık çalışanı şiddete maruz kalmaktadır.
2. Çok çalışıyoruz ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz!
Hekimlerin özlük hakları yıllardır geriye gitmekte; maaşlar ve çalışma Sartlar iyileştirilmek yerine daha da kötüleşmektedir. Artık maaşlar, emekliliğe yansıyan tek kalem üzerinden belirlenmeli, riskli branşlar ve zorlu bölgeler için ekstra düzenlemeler yapilmalidir. Öte yandan hekimlere emeklilikte çalışmak zorunda kalmayacakları tek kalem maaş ödenmelidir.
3. Çalışma Koşullarımız dayanılmayacak kadar ağır Mevcut MHRS ile 3-5 dakika arasında hasta bakılması, ne hekimlerin ne de Hastaların yararına olan bir durumdur. Bu dayatma, hem Hastaların doğru bir şekilde tanı almasını ve tedavi edilmesini engeller hem de hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanlarını zor durumda bırakır, tükenmişlik sendromuna yol açmaktadır.
4. Siyasi ve Popüler Kültürün Sağlık Hizmetlerini Topluma uzatılan havuç olarak göremez! Sağlık hizmeti, siyasi ve popüler kültürün bir aracı haline getirilmektedir. Başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanları “hizmetkâr” gibi algılanarak bilimsel kriterler göz ardı edilmekte, kışkırtılmış ve ticari amaçlı talepler üzerinden bir hizmet anlayışı dayatılmaktadır.Bu bakış açısı hekimin değerini minimalize ederek toplumda hekimlere yönelik itibar suikastına sebep olmakta ve sağlıkta şiddete zemin hazırlamaktadır.
Nöbet Yükü ve Ekonomik Zorluklar
5.Aşırı nöbet yükü, hekimlerin sağlığını bozmakta, hizmetin kalitesini düşürmekte ve hatalara zemin hazırlamaktadır. Bu durum hem hekimleri hataya zorlamakta hem de vatandaşlarımızın sağlığını riske atmakta ve hizmetin kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu yoğun nöbet yüküne karşılık hekimlere komik sayılabilecek ödemeler yapılmaktadır.
6.Yetersiz Maaş Artışları Hekimleri Yoksulluk sınırında yaşamaya zorluyor
Ülkemizde yaşanan enflasyonu hepimiz iliklerimize kadar hissederken asgari ücret ve memur maaşlarındaki Ocak artışları çok büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Söz konusu artışlar enflasyonun tahribatını bile gidermezken ortada bir maaş zammı da bulunmamaktadır. Hekimlerden geçim derdi altında kaliteli sağlık hizmeti üretmesi beklenmez!
7. Astronomik Dava Tazminatlar Zulme Dönüştü
Hekimlere açılan 20, 30, 40 milyon gibi astronomik davalar, çalışma motivasyonunu bozmakta ve defansif tip uygulamalarına zemin hazırlamaktadır.
Çözüm Önerileri:
* Şiddetle etkin mücadele için yasal düzenlemeler yapılmalı.
* Hekimlerin maaşları ve emeklilik hakları iyileştirilmeli.
* Hasta bakim süresi dünya standartlarına uygun hale getirilmelidir.
* Nöbet ücretleri artırılmalı, çalışma saatleri insan sağlığına uygun hale getirilmelidir.
Hekim Birliği Sendikası”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu