İlk Yayın: 20 Ocak 2025 – Güncelleme: 20 Ocak 2025 21:43
Ocak ayı rahim ağzı (serviks) kanseri farkındalık ayı dolayısıyla Anamur Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi tarafından açıklamalarda bulunuldu.
Yapılan açıklama şöyle:
Rahim ağzı kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken ülkemizde onuncu sıradadır.
Rahim ağzı Kanser Neden Önemli?
Rahim ağzı kanseri nedeni tamamen aydınlatılmış ve önlenebilen tek kanserdir.Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde %100 tedavi edilebilmektedir.
Rahim ağzı kanserinden ölüm tamamen engellenebilmektedir.
Düzenli rahim ağzı kanseri taramasından geçen bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceği söylenebilir.
Rahim ağzı Kanseri Belirtileri:
Rahim ağzı kanserinde en sık görülen bulgu düzensiz, mens (adet) dönemleri arasında veya cinsel ilişkiden sonrasında anormal vajinal kanamadır. Rahim ağzı kanserinin belirtileri, ancak kanser ileri bir aşamaya gelindiğinde ortaya çıkma eğilimindedir.
Tarama:
Tarama ve erken teşhis ile tam tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir.
Rahim ağzı kanseri taraması olarak ülkemizde 2 tarama testi önerilmektedir. Bunlardan ilki dökülen rahim ağzı hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan bir test olan Pap smear testidir. Diğeri ise rahim ağzı kanserinin %99.9’una neden olan HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun tarama testidir. HPV testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir.
Ülkemizde ulusal kanser tarama standartlarına göre 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Pap smear ile tekrar değerlendirilmektedir.
Tedavi:
Rahim ağzı kanserinde cerrahi, ışın tedavisi (radyoterapi) ve ilaç tedavisi (kemoterapi) gibi farklı tedavi seçenekleri uygulanmaktadır.
Korunma ve önleme:
Günümüzde HPV’nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşılar mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü rahim ağzı kanserine karşı 9-13 yaşlarındaki kız çocuklara aşı yapılmasını önermektedir.