Anamur’da topraksız üretim dönemi başlatıldı

İlk Yayın: 6 Mart 2025 – Güncelleme: 6 Mart 2025 10:41

Anamur’da topraksız tarımla üretilen çilekler gübreden, enerjiye, iş gücünden zamana pek çok avantaj sağladı.
Anamur’da ilk kez denenen topraksız çilek üretimi için 8 dönümlük sera kuruldu.


Anamur’da arazilerin küçük olduğunu, su havzalarının zayıfladığını bu sebeple topraksız tarıma yöneldiklerini ve 8 dönümlük sera kurduklarını belirten muz ve çilek üreticisi Ayhan Temel ‘’Topraksız tarım kurulum maliyetinin biraz yüksek olduğunu 1 dönüm için yaklaşık 1 milyon lira gibi bir harcama yaptıklarını , geliri gayet güzel çiftçilerimize tavsiye ederiz.
Yurt dışı pazarlarımız Rusya, Özbekistan, Kazakistan, Irak ve Dubai olmak üzere birçok ülkede pazar şansımız mevcut. Çukurova Havalimanı’nın yapılmış olması bizim için önemli bir değer çünkü bu pazarlara ürünlerimizi Uçak Kargo’lar ve TIR’larla gerçekleştiriyoruz’’ dedi.
Topraksız Seranın üretim sorumlusu Ziraat Mühendisi Taner Fatih Yılmaz ise Yaklaşık 144 bin çilek fidesinin dikildiği serada üretime 2 yıl önce başladıklarını belirterek ilk yıl dönüm başına 10 ton Çilek ürettiklerini bu yılda dönüme 10 ton rekolte beklediklerini belirtti.
Hem su, hem enerji tasarrufu hem de gübre verimi açısından topraksız tarımın daha önde olduğuna dikkat çeken Yılmaz, konu ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi.
“En ufak bir binanın çatısında, 300 ila 400 metrekarede rahatlıkla çilekten, fasulyeye, biberden maydanoza kadar istediğinizi üretebilirsiniz. Bunu çok az suyla gerçekleştirebilirsiniz. Burada günde yaklaşık 1 dönüm için 800 litre su tüketimimiz var. Günümüzde normal bir hanede 100 litre su tüketiliyor.
Normal tarla tarımında suyla beraber gübrede yıkanıyor. Topraklı tarımda bizim kullandığımız gübrenin 2 katı kullanılıyor. Bu aynı zamanda içme sularımızın kirlenmesi demek. Bizim bu üretimimizde çevreye hiçbir şekilde zarar vermiyoruz. Burada her şey kontrolümüz altında. Ben dışarıdaki yağmuru, çamuru veya toprağı kontrol edemem ama burada her şey benim kontrolüm altında. Gübrelemesinden tutunda zararlı kontrolüne kadar her şey bizim elimizde.


Yılmaz, günde ortalama 30 dakika sulama yaptıklarını ve bununda enerji maliyetlerini düşürdüğünü ifade etti.
Seradaki iklimlendirme sayesinde hasadında daha kolay olduğuna değinen Yılmaz, Açık arazide iklime bağlısınız ama burada serada iklimlendirmeyi kendiniz yapabiliyorsunuz. Bizim burada Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında sıcaklıklar artıyor ve üretim duruyor. Geriye kalan 9 ayda sürekli Çilek topluyoruz. Hiçbir yerde Çilek yokken biz Çilek üretiyor ve tüketiciye sunuyoruz. Topraksız tarımın tek dezavantajının kurulum maliyetleridir dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu