Milletvekili Kocamaz,Aile Hekimlerinin Sorunlarını Meclise Taşıdı

İlk Yayın: 8 Ocak 2025 – Güncelleme: 8 Ocak 2025 20:58

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM’de, 3. kez greve giden aile hekimlerinin sorunlarını dile getirdi!
Milletvekili Kocamaz;”AKP iktidarı hemen hemen her alanda yönetme ve sorunları çözme kabiliyetini kaybetmiştir. Böylece, hakkını alamayan her meslek grubu meydanlara çıkarak hak arama mücadelesi başlatmıştır. Aile hekimleri kaçıncı kezdir sokaklarda iktidara seslerini duyurmaya çalışmaktadır. Bugün 2025 yılını Aile Yılı olarak ilan edenler, daha yeni yılın başından itibaren aile hekimlerinin haklı taleplerini görmezden gelmiştir. Aile hekimlerinin sorunlarını görmezden gelmek, aslında ailenin sorunlarını görmezden gelmek anlamına gelir. Bunu arif olan herkes anlar.
Aile hekimlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanamayacak hiçbir talepleri yoktur. Hekimlerimizin talepleri tamamen hasta memnuniyetine, emeklerinin karşılığına yönelik taleplerdir. Aile hekimlerinin değiştirilmesini istedikleri Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği, hastaların sağlık hizmetine erişimini kısıtlamakta ve hekimlerin emeklerini ve hak edişlerini olumsuz etkilemektedir. Yönetmelikle getirilen performans sistemine yönelik şikâyetler artmış, yeni yönetmelikle halkın sağlık hizmetine erişimi kısıtlanmış, hekimlerin hak edişleri olumsuz yönde etkilenmiş ve özlük haklarına dair sorunlar yaşanmaya başlanmıştır.
Yeni yönetmelik, hekimlerin teşvik alabilmesi için kendilerine kayıtlı kişilerin yılda en az 2 kez aile sağlığı merkezine gelmesini şart koşmuştur. O zaman nerede kaldı bizzat kendiniz tarafından getirilen hekim seçme hakkı?
Bu uygulama adil olmayan ve sağlık hizmeti sunumunu engelleyen bir düzenlemedir.
Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı tamamen kamu tarafından sağlanmalıdır. Aile hekimliği merkezlerinde öncelikle koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik verilmeli, ayrıca hastalara daha fazla zaman ayrılması için bir aile hekimliği merkezinin hizmet vereceği kişi sayısı 2 bin kişiyi geçmemelidir. Aile hekimliği merkezlerine kadrolu ve güvenceli, yeterli sayıda hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan personele kadro verilmelidir.
Ayrıca aile hekimlerinden izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde maaş kesimi yapılmamalı, izin kullanmalarına fırsat verilmelidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu